5 potravín, ktoré môžeme jesť denne
Podľa potravinovej pyramídy by základ stravovania mali tvoriť obilniny. Najzdravšími obilninami sú výrobky z celozrnných obilnín, nelúpaná hnedá ryža, zemiaky varené v šupke a podobne. Denne by sa z týchto potravín malo zjesť 6 – 11 porcií po 30 gramov.
Medzi zdravé potraviny, ktoré tvoria prvý stupeň nad obilninami je ovocie a zelenina. Najlepšie je konzumovať tieto potraviny surové. Zelenina má vyšší obsah vlákniny a menší obsah cukru. Odporúčaná denná dávka zeleniny je 3 až 5 porcií a ovocia 2 – 4 porcie. Samozrejme pri tomto aj ďalších potravinách, ktoré tu uvádzame, máme na mysli obsiahnutie strave ako takej.
Mlieko by sa malo konzumovať v 3 až 4 porciách. Hydina a ryby raz denne, pričom sa môžu nahrádzať vajíčkom alebo iným chudým mäsom. Vysokoenergetické potraviny ako sladkosti, údeniny, pečivo z bielej múky ba sa malo obmedziť raz mesačne alebo aspoň obmedziť na osobne prípustnú minimálnu úroveň.